Yönlendirilebilir Yatay Sondaj Rehberi

1
2936
Yönlendirilebilir Yatay Sondaj Rehberi

G

Günümüzde kamu ve özel sektör alt yapı ihtiyaçlarını karşılarken yönlendirilebilir yatay sondaj yönteminden faydalanırlar. Öncelikle yönlendirilebilir yatay sondaj nedir ve nerelerde kullanılabilir sorusuna cevap verelim. Bu yöntem açık kazı yapmadan pilot delgi tekniğiyle yeraltına yeni hatların kurulumunu sağlar. Bu yöntemi karayolları, demiryolları, havaalanları, akarsular, tarihi sit alanları, park ve bahçelerde kullanabiliriz. Bu yöntemle hem polietilen hem de çelik borular yer altına yerleştirilebilir.

Yönlendirilebilir yatay sondaj yöntemiyle elektrik hatları için tek tünelden çoklu boru geçirebiliriz. Peyzaj çalışmalarında sulama hatlarının kurulumunu yapabiliriz. Eğim cazibeli atık su hatları inşa edebiliriz. Basınçlı gaz hatlarının kurulumunda bu yöntemden faydalanırız. Telekomünikasyon ve fiber hatlarının kurulumunda da bu yöntem bize büyük kolaylıklar sağlar. Bu yöntem projelerin çok hızlı ve düşük maliyetli olarak hayata geçmesini sağlar.

Yönlendirilebilir yatay sondaj yönteminin yukarıda saydığımız birçok avantajı mevcuttur. Fakat bu yöntemin aynı zamanda riskleri de mevcuttur.Çünkü bu yöntemde yer altını görüntüleyemediğimiz için mevcut altyapılara zarar verme ihtimalimiz oldukça yüksektir. Özellikle şehir merkezlerinde mevcut altyapılar örümcek ağı gibi karmaşık olabilmektedir. Yeni hat kurulumuna başlamadan önce yetkili kurumlardan (belediyeler, karayolları, demiryolları vs.) çalışma ruhsat alınması gerekmektedir. Aldığımız ruhsatla birlikte, yeni hattın kurulumunun yapılacağı lokasyonda mevcut altyapıları tespit etmek için elektrik, su, gaz idareleriyle, özel idarelerin hatları varsa özel idarelere de başvuru yapılarak çalışma yapılacak alanda mevcut alt yapı tespiti yapılır. Çalışma yapılacak bölgedeki mevcut alt yapı tespiti işveren ve yüklenici arasındaki anlaşmaya bağlı olarak işveren veya yüklenici tarafından yapılır. Burada önemli olan alt yapı tespitinin en doğru şekilde yapılmasıdır. Aksi halde çalışma esnasında mevcut alt yapılara verilebilecek hasar büyük finansal zararlara sebebiyet verebilecektir.

Alt yapı tespit çalışmaları tamamlanıp iş güvenliği önlemleri alındıktan sonra yönlendirilebilir yatay sondaj makinesiyle pilot delgi veya diğer adıyla kılavuz delgi yapılır. Makinenin yönlendirilebilir özelliği sayesinde pilot delgi istenilen yön, eğim ve derinlikte yapılabilir. Pilot delgi işlemi tamamlandıktan sonra delgi ucu sökülerek zemin genişletme başlığı takılır. Yer altına çekilecek borunun çapına göre en uygun olan zemin genişletme başlığı seçilir. Büyük çaplı borularda yapılacak delginin uzunluğuna göre birden fazla zemin genişletme işlemi yapmak gerekebilir. Böyle durumlarda en küçükbaşlıkla zemin genişletilmeye başlanır ve aşamalı olarak genişletme başlıkları büyütülerek zemin genişletme işlemi tamamlanır. Son aşamada zemin genişletme başlığının arkasına boru bağlanır ve yer altına çekilir.

1 YORUM

  1. Yatay sondaj işleri ve bu işlere ait farklı sayıda görseli sitemize eklemeye devam ediyoruz.

Comments are closed.