Yönlendirilebilir Yatay Sondaj

0
3071

Yönlendirilebilir Yatay Sondaj;

Yönlendirilebilir yatay sondaj makinelerinin delgi için en önemli ekipmanı olmazsa olmazı sondaj boruları, diğer adıyla tijlerdir. Tijler yönlendirilebilir yatay sondaj makinesinin büyüklük kapasitesine göre değişmekle birlikte uzunlukları 2, metre, 3 metre, 4,5 metre ve 6 metre olarak değişiklik göstermektedir. Genellikle 3 metre ve 4,5 metre tijlerin kullanımı daha yaygındır.

Yönlendirilebilir-Yatay-Sondaj

Başarılı bir delgi için sondaj borusunun kalitesi ve kondisyonu büyük öneme sahiptir. Delgi işlemi sırasında sondaj borusunun kırılması felakettir. Sonuç olarak, istenen uygulama için mevcut olan en iyi sondaj borusunu satın almak, sondaj borusunu ve takım eklemlerini dikkatlice korumak ve periyodik olarak kontrol etmek ve imalatçının öngörülen sınırları içerisinde kalmak önemlidir.Bu gereksinimleri karşılamak için, bir dizi faktör dikkate alınmalıdır.

Her bir yönlendirilebilir yatay sondaj borusu üreticisinin tijleri farklı özelliklere sahiptir. Sondaj borusu üretici firmalar, boru ebatları ve ilgili gerilme ve burulma yük kapasiteleri ile bükme yarıçapları için çeliğin derecesine göre tasarlanmış kılavuzlar sunmaktadır. Boru yükleme kapasitelerine ek olarak, diğer önemli hususlar şunlardır:

1) Çap, duvar kalınlığı ve uzunluğu;

2) İmalat işlemi (Ör, Dövülmüş ve dövülmüş kaynaklı);

3) Minimum takım eklemi ve maksimum takım eklemi tork kapasitesi;

4)Yatay sondaj borusunun ömrü, bağlantı kolaylığı ve izin verilen bükülme yarıçapı ile ilgili olarak diş tipi. Bir uygulama için uygun sondaj borusu seçildikten sonra, uzun ömür sağlamak ve yer altı arızası riskini azaltmak için güvenli çalışmatalimatlarına uyulmalıdır.

Yatay sondaj borusu maksimum bükülme yarıçapından daha keskin bükülmemelidir. Bu, giriş ve çıkış açıları, bükülme yarıçapı ve gerileme mesafeleri dahil olmak üzere delik profilinin önceden planlanması yoluyla elde edilebilir. Bükülme yarıçapı, aynı zamanda, öngörülen delme yolunda aşırı yönlendirme ya da saptırma ile de aşılabilir. Bu nedenle, maksimum sondaj borusu ömrünü elde etmek için, sondaj borularının sırasını periyodik olarak değiştirmek zorunludur. Eğilmiş veya hasarlı olarak tanımlanan her bir sondaj borusu derhal hizmet dışı bırakılmalıdır. Tüm sondaj boruları periyodik olarak kontrol edilmelidir.

Sondaj borusunun bükülmesi, sondaj teçhizatında veya teçhizatın önündeki zeminde çok fazla açıkta kalan sondaj borusuyla aşırı baskı sonucu meydana gelebilir. İlk etkiyi önlemek için, eklenen her sondaj borusunun en az yarısı, yönlendirmeden önce yer altına gönderilmelidir. İkinci etkiyi azaltmak için, teçhizatın ön kenarı ile sondaj borusunun zemine girdiği nokta arasındaki mesafe mümkün olduğunca kısa olmalıdır. Operatör, zemin koşullarının farkında olmalı ve boru hasarını önlemek için delme ve itme kontrolünü yapmalıdır. Aşırı itme / çekme kuvvetleri ankraj sistemini gevşetebilir ve teçhizatın sondaj deliğiyle hizalanmadan (ön ve arka ve / veya enine) hareket etmesine neden olabilir. Bu, delgi ucunda bükülmeyi ve matkap borusu eklendiğinde veya delgi ucundan çıkarıldığında takım bağlantılarını hizalamada zorluk çıkarır.

Ayrıca, delgi ucu ve genişletme başlıkları kullanılan delme borusu ve karşılaşılan zemin koşulları ile uyumlu olmalıdır. Örneğin, çok büyük olan bir genişletme başlığı aşırı tork ve geri çekme yüklerine neden olur. Birden çok genişletme işlemi genellikle avantajlıdır.